Drejkurs sommaren 2024
Torsdag 11/7-Söndag 14/7, 10:00-16:00. Glasering Söndag 4/8, 12:00-15:00
 5 500 kr​​​​​​​
Obs! Sista anmälningsdag 7/7
I sommar blir det en fyradagars drejkurs som passar både nybörjare och dig som vill komma vidare i dina drejkunskaper. Vi håller till i historisk miljö i mysiga Kuskbostaden på Sala silvergruvas område. För att alla ska få den plats och hjälp som ni behöver kommer ni endast att  vara fem kursdeltagare där alla har tillgång till en egen drejskiva. Vi använder oss av lergodslera med tillhörande glasyrer.
Kursupplägg:
Dag 1: Vi övar på att knåda lera och centrera på drejskivan. Vi provar också på att dreja cylinderformer och skålformer.

Dag 2: Nu är det dags för beskickning. Vi svarvar av bottnarna på de nu halvtorra (lädertorra) sakerna från dagen innan. Ni får också lära er hur man med olika metoder kan göra en hänkel (handtag) samt prova olika dekoreringstekniker.

Dag 3: Vi drejar vidare! Nu har du provat på hela processen fram till torkning och har säkert fått nya idéer om vad du vill prova att dreja. Du får hjälp att komma vidare med drejningen. Kanske vill du prova att dreja fat, muggar eller kannor?

Dag 4: Beskickning och efterarbete av sakerna du gjorde dagen innan. Du kommer också att kunna måla sakerna med underglasyrfärg om du vill.

Dag 5 (Söndag 4/8): Nu har era saker skröjbränts och är redo för glasering. Ett tiotal glasyrer i olika kulörer finns till ert förfogande. Vi kommer att doppa och hälla på glasyrerna. Om ni har saker som målats med underglasyrfärg använder du transparent glasyr.

Keramiken kommer att brännas ännu en gång efter glaseringen och de färdiga sakerna finns att hämta några veckor senare. Det är också möjligt att få sakerna hemskickade mot fraktkostnad.

Om du inte kan delta vid glaseringstillfället går det bra att överlåta glaseringen till kursledaren.
Praktisk info:
Fika (kaffe, te, juice och fikabröd) ingår alla dagar utom vid glaseringstillfället. Ta med egen lunch (kylskåp och mikro finns). Tänk på att ha oömma kläder. Förkläden finns att låna.

Materialkostnad på 100kr/kg lera tillkommer för de föremål du väljer att bränna. I materialkostnaden ingår lera, glasyrer, engobe samt bränningar. All övningslera ingår.

Behöver du boende under kurstiden så hittar du flera alternativ här

Vi kommer att gå igenom en hel del kring vad lera och keramik egentligen är och hur processen ser ut från lera till färdig keramik, så ta gärna med ett litet block för att kunna anteckna. Blocket kan också vara bra att ha om du vill skissa på former att dreja.

Varmt välkommen med din anmälan!
Anmälningsinfo
Anmälan görs via kontaktformulär nedan. Personuppgifterna sparas endast fram till kursavslut/hämtning av färdig keramik.

När du har fått svar på om det finns plats på det önskade passet betalar du en bokningsavgift på 20% av kursavgiften via Swish 1236135370 eller bankgiro 755-7192. Därefter får du (inom ett dygn) en bokningsbekräftelse och räknas som anmäld. Enligt distansköplagen har du 14 dagars ångerrätt på din anmälan. Bokningsavgiften återbetalas ej efter att de 14 dagarna passerat eller att första kurstillfället startat.

Resterande kursavgift betalas med kort eller Swish på plats vid första kurstillfället.
Kursavgift för missade kurstillfällen återbetalas ej. Om jag som kursledare behöver ställa in kurstillfällen kommer nya tillfällen sättas in som kompensation.
Skicka
Tack! Din anmälan är skickad
Back to Top